Ostatnimi czasy zaczął mi konkretnie przeciekać tylny zacisk więc postanowiłem się zabrać za jego naprawę, oto jej rezultaty:
1.Odkręcamy przewód hamulcowy oznaczony „1”, następnie podnosimy sztangę ręcznego (na rysunku zaznaczona na zielono) i zdejmujemy linkę. Odkręcamy nakrętkę nr „2” i zdejmujemy sztangę ręcznego łącznie ze sprężyną z wieloklinu. Na żółto zaznaczyłem ogranicznik, do którego dochodzi sztanga, jest on przykręcony ampulem (rozmiar 5). Odkręcamy go i zdejmujemy. Teraz odkręcamy śruby o numerze „3” i zdejmujemy zacisk.
2.Wkręcamy zacisk w imadło i wykręcamy tłoczek. nie musimy mieć do tego specjalnego sprzętu bo idealnie pasuje klucz od szlifierki kątowej. Po wykręceniu tłoczka w środku widzimy pierścień segera (zaznaczony na drugiej fotce poniżej), jest on dość głęboko więc musimy dorwać długie i względnie cienkie szczypce aby go wyciągnąć. Jeśli już to zrobiliśmy to możemy wyciągnąć cały trzpień na który był nakręcony tłoczek.
Wykaz uszczelek:
3.Po wyjęciu tego trzpienia zabieramy się za wymianę uszczelki o numerze "2" (foto powyżej). i wkładamy trzpień z powrotem zwracając uwagę aby dobrze go włożyć gdyż ma on bolec blokujący i musi on wejść w miejsce w środku zacisku. Zaznaczone na zdjęciu poniżej.
Zakładamy pierścień segera i jedziemy dalej.
4. Zakładamy uszczelkę numer "3", później do zacisku wkładamy uszczelkę widoczną na zdjęciu w wykazie uszczelek która jest na tłoczku (nr "1"). Jak już jest założona do zacisku to wtedy rozchylamy ją i wkładamy na nią tłoczek, który później razem z tą uszczelką wkręcamy. Nie radzę zakładać uszczelki najpierw na tłoczek bo później jest ją ciężko wcisnąć w zacisk.
Po wkręceniu tłoczka w miejsce oznaczone numerem "7" wkładamy uszczelkę nr "5" i w nią jeszcze mniejszą z numerem "4". Uszczelka oznaczona numerem "6" znajduje się przy prowadnicach zacisku.
5. Do zmontowanego zacisku przykręcamy ogranicznik ręcznego, sztangę od ręcznego i przewód hamulcowy. Odpowietrzamy i gotowe.
Po tej naprawie już nic nie powinno przeciekać Chyba że mamy skorodowany tłoczek bądź trzpień na którym nakręcony jest tłoczek. U mnie wszystko działa jak należy
Auto: Audi Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Dołączył: 22 Kwi 2009 Posty: 1310 Skąd: Dorohusk
Wysłany: 2010-04-11, 23:45
Dobra,
Potrzebne narzędzia:
- Ampul 5
- klucze 11, 13, 14, 15
- młotek
- śrubokręt płaski
- klucz do wkręcenia tłoczka (może być od kątówki)
- kombinerki do zdejmowania segerów (dość długie, ja sobie dorabiałem)
- WD...... 40 (warto czasem popśikać zacisk coby lżej poszło).....
- czteropak (i przepłukać gardło coby lepiej się myślało)
Chłopaki specjalnie zerejestrowałem się na forum, żeby podziękować autorowi FAQ'a. Powiem tak, po tygodniu walki z moimi zaciskami w golfie 3 i dniu poszukiwań na internecie znalazłem ten opis. Prawie na każdej stronce można znaleźć opis jak zregenerować zaciski w których wałek ręcznego jest obrócony o 90 stopni względem osi w której pracuje tłoczek hamulcowy.
Twój opis jest jedynym opisem jaki znalazłem na internecie nt. regeneracji zacisku w którym wałek ręcznego i tłoczek pracują w tej samej osi.
Wielkie podziękowania za wkład włożony w pracę i stworzenie opisu.
Teraz walczę ze złożeniem spowrotem pierścienia segera i będę mógł składać hamulce.
Auto: Audi Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Dołączył: 22 Kwi 2009 Posty: 1310 Skąd: Dorohusk
Wysłany: 2010-07-27, 22:07
Fajnie że komuś się to przydało A do segera najlepiej zepsuć jedne kombinerki i dospawać do nich dwa długie druty ostro zakończone. Bo tak to jest ciężko założyć ten seger.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum