Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Audi A4, Passat B5] Naprawa cieknącego zacisku - FOTOSTORY
Autor Wiadomość
Arczi 
Artur

Auto: Audi

Wysłany: 2010-04-11, 17:26   [Audi A4, Passat B5] Naprawa cieknącego zacisku - FOTOSTORY

Ostatnimi czasy zaczął mi konkretnie przeciekać tylny zacisk więc postanowiłem się zabrać za jego naprawę, oto jej rezultaty:

1.Odkręcamy przewód hamulcowy oznaczony „1”, następnie podnosimy sztangę ręcznego (na rysunku zaznaczona na zielono) i zdejmujemy linkę. Odkręcamy nakrętkę nr „2” i zdejmujemy sztangę ręcznego łącznie ze sprężyną z wieloklinu. Na żółto zaznaczyłem ogranicznik, do którego dochodzi sztanga, jest on przykręcony ampulem (rozmiar 5). Odkręcamy go i zdejmujemy. Teraz odkręcamy śruby o numerze „3” i zdejmujemy zacisk.

2.Wkręcamy zacisk w imadło i wykręcamy tłoczek. nie musimy mieć do tego specjalnego sprzętu bo idealnie pasuje klucz od szlifierki kątowej. Po wykręceniu tłoczka w środku widzimy pierścień segera (zaznaczony na drugiej fotce poniżej), jest on dość głęboko więc musimy dorwać długie i względnie cienkie szczypce aby go wyciągnąć. Jeśli już to zrobiliśmy to możemy wyciągnąć cały trzpień na który był nakręcony tłoczek.

-> Wykaz uszczelek:

3.Po wyjęciu tego trzpienia zabieramy się za wymianę uszczelki o numerze "2" (foto powyżej). i wkładamy trzpień z powrotem zwracając uwagę aby dobrze go włożyć gdyż ma on bolec blokujący i musi on wejść w miejsce w środku zacisku. Zaznaczone na zdjęciu poniżej.

Zakładamy pierścień segera i jedziemy dalej.

4. Zakładamy uszczelkę numer "3", później do zacisku wkładamy uszczelkę widoczną na zdjęciu w wykazie uszczelek która jest na tłoczku (nr "1"). Jak już jest założona do zacisku to wtedy rozchylamy ją i wkładamy na nią tłoczek, który później razem z tą uszczelką wkręcamy. Nie radzę zakładać uszczelki najpierw na tłoczek bo później jest ją ciężko wcisnąć w zacisk.

Po wkręceniu tłoczka w miejsce oznaczone numerem "7" wkładamy uszczelkę nr "5" i w nią jeszcze mniejszą z numerem "4". Uszczelka oznaczona numerem "6" znajduje się przy prowadnicach zacisku.

5. Do zmontowanego zacisku przykręcamy ogranicznik ręcznego, sztangę od ręcznego i przewód hamulcowy. Odpowietrzamy i gotowe.

Po tej naprawie już nic nie powinno przeciekać :spoko: Chyba że mamy skorodowany tłoczek bądź trzpień na którym nakręcony jest tłoczek. U mnie wszystko działa jak należy :piwo:

wlodi 
PASSAT 1.9 TDI B5 ;)

Auto: Volkswagen
Wysłany: 2010-04-11, 22:35   

Super, ale zapomniałeś o najważniejszym..
..gdzie zestaw potrzebnych narzędzi w tym BROWAR??!! :D

Arczi 
Artur

Wysłany: 2010-04-11, 23:45   

Dobra,

Potrzebne narzędzia:
- Ampul 5
- klucze 11, 13, 14, 15
- młotek
- śrubokręt płaski
- klucz do wkręcenia tłoczka (może być od kątówki)
- kombinerki do zdejmowania segerów (dość długie, ja sobie dorabiałem)
- WD...... 40 :PP (warto czasem popśikać zacisk coby lżej poszło).....
- czteropak ;) (i przepłukać gardło coby lepiej się myślało)

GrzywA 
VIP

Wysłany: 2010-04-13, 21:27   

w końcu nie będziesz zostawiał po sobie plam i środowisko na tym zyska

gratki :metal:

http://www.hit-chelm.otomoto.pl/

http://www.strong-flex.eu/

Nie nie prędkość była OK ... tylko zakręt za ciasny

jasiek21

Wysłany: 2010-07-27, 21:51   

Chłopaki specjalnie zerejestrowałem się na forum, żeby podziękować autorowi FAQ'a. Powiem tak, po tygodniu walki z moimi zaciskami w golfie 3 i dniu poszukiwań na internecie znalazłem ten opis. Prawie na każdej stronce można znaleźć opis jak zregenerować zaciski w których wałek ręcznego jest obrócony o 90 stopni względem osi w której pracuje tłoczek hamulcowy.
Twój opis jest jedynym opisem jaki znalazłem na internecie nt. regeneracji zacisku w którym wałek ręcznego i tłoczek pracują w tej samej osi.
Wielkie podziękowania za wkład włożony w pracę i stworzenie opisu.
Teraz walczę ze złożeniem spowrotem pierścienia segera i będę mógł składać hamulce.

Arczi 
Artur

Wysłany: 2010-07-27, 22:07   

Fajnie że komuś się to przydało :spoko: A do segera najlepiej zepsuć jedne kombinerki i dospawać do nich dwa długie druty ostro zakończone. Bo tak to jest ciężko założyć ten seger.

Odpowiedz do tematu